Word nooit meer opgelicht op reis

Gepubliceerd door HouseHub op


Geldwisselkantoor

Zorg dat je op de hoogte bent van de huidige wisselkoers wanneer je in het buitenland naar een geldwisselkantoor gaat. En ‘keep your eye on the ball’ oftewel, kijk heel goed mee wat ze voor je uitrekenen en of het uitbetaalde bedrag klopt met wat je hoort te krijgen. Tel het na voordat je de balie verlaat. Er zijn namelijk handige trucjes met de calculator en het uittellen van het briefgeld, snelheid is de crux hier, waarmee ze je te slim af zijn.

Armbandjes

Je kent het wel, je zit op een terras of loopt over een markt en er komt een dame naar je toe die zonder te vragen een armbandje om je pols wil doen. Alsof ze jou als toeriste tot haar vriendin wil maken met een vriendschapsarmbandje. Wat er ook gebeurt, zorg dat ze het niet om kan doen bij je. De volgende stap is namelijk geld vragen…ja tot zover de vriendschap! En wanneer je weigert te betalen voor iets waar je niet eens om hebt gevraagd, trappen ze een enorme scene.

Dit gebeurt trouwens ook met een trucje waarin ze het van de grond oprapen en vragen of die armband/ring van jou is. Zeg altijd nee, tenzij het echt zo is haha, en sla ook resoluut het aanbod af om er een mooi prijsje voor te betalen, aangezien het een hele waardevolle, yeah right, armband/ring is. Nee zeggen en doorlopen!

Zakkenrollers

Op reis, en eigenlijk overal, is het altijd goed om je bewust te zijn van de mogelijkheid dat er zakkenrollers zijn. Soms zijn er in grote steden borden te vinden die je daar voor waarschuwen. En laat dat nou net dé plek zijn waar zakkenrollers rondhangen. Waarom? Wat is het eerste wat jij doet als je dat bord leest? Je waardevolle spullen in je zakken checken. Precies wat de zakkenrollers nodig hebben om te zien waar ze moeten toeslaan…ironisch of niet? Check dus je waardevolle spullen niet opzichtig midden op straat.

Taxi’s

In de meeste steden waar het beschikbaar is, gaan wij voor Uber. Met de online zichtbaarheid van profielen en routes is dit wat ons betreft een van de meest veilige opties. Niet gezegd dat sommigen hier geen rare fratsen uithalen. In Amsterdam deed een Uber chauffeur ineens alsof hij niet zag dat hij een afgesloten weg in reed om vervolgens enorm om te rijden naar het station.

Maar goed, niet in alle steden zijn diensten zoals Uber of Lyft beschikbaar en is het goed om alert te zijn op een aantal punten.

  • Gebruik bijvoorbeeld geen hele kleine taxidiensten, maar de taxi’s waarvan je er meerdere ziet rijden in de omgeving.
  • Kijk op de (offline) Google maps kaart mee tijdens het rijden om te zien of de chauffeur een omweg neemt. Wijs hem er op als hij onnodig afwijkt van de snelste route.
  • Vraag vooraf wat de kosten en duur van de rit zullen zijn. Dan kun je altijd nog uitstappen en voor een andere dienst kiezen.
  • Dit geldt ook voor ritjes met een tuktuk, vraag vooraf naar de kosten en als de chauffeur je met een ander meestuurt, bevestig de ritprijs ook met deze chauffeur.
  • Tenzij het het Uber Flex pool is, stap niet zomaar in bij taxi’s waar al anderen in zitten. Het kan zomaar zijn dat de chauffeur je laat betalen voor de hele rit van iedere inzittende.
  • Ook smoesjes zoals de meter die kapot is of niet klopt, uitstappen en naar een ander gaan.

Sorry, gesloten

Je hebt een taxi of tuktuk besteld naar een lokale attractie of museum en wanneer je net onderweg bent, herinnert de chauffeur ‘ineens’ dat de locatie is gesloten. Hij biedt je aan om door te rijden naar een bevriende tour operator om een alternatief uitje te regelen.

Het is al meerdere toeristen in Azië overkomen dat ze werden opgesloten in een winkel, verplicht om iets te kopen voor ze konden vertrekken. Of lees het schokkende verhaal van deze Belgische vrouw. Uiteraard zijn dit de extremen en moet je gewoon lekker rondreizen en je gezond verstand gebruiken en op je intuïtie vertrouwen.

Zielig verhaal

Wij hebben het in Marrakesh al eens gehad. In een park kwamen we een man tegen die joviaal tegen mijn vriend deed. Hij leek zoveel op een bekende voetballer. Nou is hij geen voetbal liefhebber, maar toch raakten we aan de praat. Na gezellig te hebben gekletst kwam het hoge woord er uit. Hij was gewond geraakt en kon daardoor niet meer werken en had geld nodig.

En zo zijn er nog vele voorbeelden. Je zit op een bankje in een park en een oude man naast je vertelt je een zielig verhaal over zijn tegenslagen in het leven en waarom hij nauwelijks inkomen heeft. Wanneer hij een paar dagen later naast je komt zitten, herkent hij je niet en vertelt een ander verhaal. Maar het moraal blijft, hij heeft geld nodig.

Hoe zielig het ook lijkt, trap er niet in. Negeer diegene en loop weg, want door de toeristen die hier elke keer intrappen, kunnen dit soort mensen actief blijven.

Straatartiest

Ook in Marrakesh, op het grote marktplein, komen in de avond diverse straatartiesten op het toneel. Zo is er een lokale boxer die iemand uit het publiek uitdaagt en waar iedereen met wat munt- of briefgeld op de winnaar kan inzetten. Iedereen wil zo dicht mogelijk bij het gevecht zijn om te zien wie het onderspit delft en in alle commotie en drukte voelde ik een paar handen op mijn kont. Ik vroeg mijn vriend waar hij zijn handen had en toen er nog een extra hand bij mijn broekzak in de buurt ronddwaalde wist ik genoeg. Ik was voorbereid en had alleen een papieren zakdoek bij me, maar met dit soort afleidingen, in de vorm van straatartiesten, word je dus afgeleid en gerold.

Drankje met een local

Wanneer je op reis uit het niets wordt benaderd door een local die je uitnodigt om ergens wat te drinken en je eindigt in een praktisch leeg restaurant of bar, dan moeten er wat alarmbellen afgaan. Waarom is deze persoon ineens zo vriendelijk en waarom zitten er weinig andere toeristen of gasten binnen?

Er zijn vele verhalen bekend van mensen die op bovenstaande wijze voor honderden euro’s zijn opgelicht. Er wordt drank en eten besteld, er schuiven ineens andere ‘bekenden’ aan en ook zij bestellen volop. Eind van de rit blijkt jouw local helaas geen portemonnee bij zich te hebben. Jij als toerist wordt vastgehouden of begeleid naar een pinautomaat om een bizar hoge rekening te betalen…aii

Tas gejat

Je loopt over straat en ineens valt er een vieze vloeistof op je kleding of tas. Het lijkt vogelpoep of iets ander smerigs. Een passerende local benadert je, omdat ze had gezien wat er gebeurde en biedt aan om je te helpen met het schoonmaken. Bij een station of parkeerplaats vlakbij is een fonteintje. Om je spullen goed schoon te maken leg je je tas even op de grond. Terwijl de local je afleidt, gooit iemand jouw tas naar een langsrijdende scooter en weg zijn je paspoort, geld en andere waardevolle spullen. Blijf dus altijd opletten en houd met 1 hand altijd je belangrijkste items vast, wat er ook gebeurt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *