Wat moet je niet doen als housesitter?

Gepubliceerd door HouseHub op

Je weet al wat er als housesitter van je wordt verwacht. Maar het is natuurlijk net zo belangrijk om te weten wat je niet moet doen. Daarom delen we enkele ervaringen en mythes van ervaren housesitters.

Kasten herinrichten

Hoe groot je drang ook is, hoe erg de bende ook lijkt, doe het niet. Je bent niet de enige die een kast van een huiseigenaar open trekt en denkt…dit kan efficiënter. Maar voordat je alles er uit trekt en opnieuw gaat indelen, bedenk je even hoe jij het zou vinden als iemand dit ongevraagd in jouw huis zou doen! Tenzij de huiseigenaar voor vertrek hier een akkoord voor heeft gegeven. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor het verslepen van meubels in huis. Tenzij je het weer op exact dezelfde plek terugzet, doe het liever niet.

Niks schoonmaken

Doe niet alsof je in een hotel zit en elke dag/week housekeeping op de stoep staat, tenzij dit wel het geval is en die ervaringen zijn er, maar onderhoud het huis alsof het je eigen huis is. Dus geef de planten netjes water, houd de keuken netjes en haal af en toe een stofzuiger door het huis. Dus was het beddengoed alvast op de dag van jouw vertrek en zorg dat het huis op de dag van aankomst voor de huiseigenaar net zo, of liever nog iets extra, schoon is als toen ze vertrok. En dat helpt je zeker bij een goede referentie! Download hier een vragenlijst om zo’n referentie te vragen na een housesit.

Niet omkijken naar de huisdieren

Ja, housesitten is over het algemeen een gratis vorm van wonen/verblijven. Maar wanneer je niet de intentie hebt om echt voor de huisdieren te zorgen waar de huiseigenaar jou mee vertrouwt, dan kun je deze vorm van reizen wellicht beter aan je voorbij laten gaan. Liefde voor dieren staat voorop! En overleg altijd vooraf met de huiseigenaar wat hij of zij acceptabel vindt om het huisdier(en) alleen te laten, zodat jij de omgeving kunt verkennen.

De koelkast plunderen

Meestal kom je aan in een huis waar nog wel wat eten in de voorraadkast, koelkast en vriezer zit. De huiseigenaar geeft vaak uit zichzelf wel aan wat je wel of niet kan gebruiken. Zo is er, als je geluk hebt, zelfs een vriezerlade vol met homemade heerlijkheden! Maak hier dus vooraf afspraken over en bespreek ook wat ze aangevuld willen hebben. Het is namelijk best jammer wanneer je als huiseigenaar thuis komt na een reis en er niks te eten in huis is, omdat de housesitter alles heeft opgemaakt.

Je kan bijvoorbeeld bepaalde producten gebruiken, een foto maken van de verpakking, zodat je aan het einde van je housesit hetzelfde merk/product weer kan aanvullen. Sommige housesitters zorgen zelfs dat er een heerlijk bereidde maaltijd klaar staat voor de huiseigenaar bij thuiskomst. Maar voel je hier zeker niet toe verplicht!

Vrienden of familie uitnodigen

Zonder overleg met de huiseigenaar is het niet ok om zomaar vrienden of familie langs te laten komen of laten overnachten in de woning waar jij housesit. Bespreek dit vóór de housesit, dus niet via een appje als ze al op reis zijn. Het is heel gebruikelijk dat huiseigenaren hier niet akkoord mee gaan.

Voer veranderen

Ga niet op eigen houtje het merk of soort voer voor de huisdieren wijzigen tijdens je housesit. Mocht het voer van de de dieren onverhoopt op zijn, app of mail de huiseigenaar om te overleggen. Je weet namelijk niet of de dieren overgevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten en hier ziek van kunnen worden.

Schade verbergen

Heb je een kopje of bord gebroken? Kan gebeuren, maar vertel het eerlijk. Is er een redelijk gelijke variant te vinden, vervang het dan voor terugkomst van de huiseigenaar, wel zo netjes. Overleg anders na terugkomst van de huiseigenaar wat wenselijk is om de schade te herstellen.

Later aankomen of eerder vertrekken

Zonder overleg is dit echt een no go. Huiseigenaren worden heel zenuwachtig, en terecht, wanneer je niet op de afgesproken tijd arriveert. Zorg dus dat je het huis- of mobiele nummer hebt om bij vertraging onderweg contact te houden. Eerder weggaan zonder dit te melden en voor de huiseigenaar thuis komt is ook niet ok. Mocht je de huiseigenaar niet kunnen bereiken, overleg dan met de contactpersonen waar je het telefoonnummer van hebt gekregen. Dit zijn de mensen die hij of zij vertrouwt.

Een paar weken of dagen vooraf annuleren

Het kan natuurlijk voorkomen dat er zich in jouw leven een noodsituatie voordoet en je daardoor last minute de housesit moet annuleren. Overleg in zo’n geval zo snel mogelijk met de huiseigenaar wat jij voor ze kan betekenen om deze situatie te verbeteren voor ze. Eventueel kun je aanbieden om ze (deels) te compenseren voor pension kosten die ze nu moeten maken. Maar annuleren omdat je toch geen zin hebt of iets leukers hebt gevonden is uit den boze. Je zadelt huiseigenaren met heel veel ellende en stress op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *