Wat is een housesitter?

Gepubliceerd door HouseHub op

Huizenoppas, housesitter…je hoort deze termen steeds vaker langskomen, maar wat is het nou precies?

Wikipedia omschrijft het als volgt:

Bij house sitting verlaat een persoon zijn huis voor een bepaalde tijd en hij toevertrouwt dit toe aan een of meer “huismeesters”, die met een onderlinge overeenkomst tijdelijk in het pand mogen wonen of verblijven, in ruil voor het aannemen van een combinatie van verantwoordelijkheden.

Deze kunnen bestaan uit, maar zijn niet beperkt tot, het verzorgen van de huisdieren van de huiseigenaar, het uitvoeren van algemeen onderhoud (inclusief zwembaden, tuin, enz.), Het weghouden van ongenode gasten van het terrein, het bijhouden van de post en in het algemeen, ervoor zorgen dat alles soepel verloopt, net alsof de eigenaar thuis was.

housesitter yellow

Wat zijn de taken van een house sitter?

De taken van een house sitter kunnen uiteenlopen. Het kan gaan om het beheren van het huis terwijl de eigenaren weg zijn. Maar het kan ook gaan om het beheer van het huis inclusief onderhoud van de tuin en/of het verzorgen van een of meerdere dieren in en om het huis.

Vaak gaat het om kleine klusjes, zoals het 1 keer per week omscheppen van een composthoop in de moestuin, tot het dagelijks voeren van de kippen in de tuin. Maar het komt ook wel eens voor dat de eigenaar van een kleine Bed & Breakfast zelf op vakantie wil en dus voor die periode op zoek is naar een geschikte gastvrouw. Altijd al eens je eigen B&B willen runnen? Dit is je gouden kans voor een generale repetitie!

Wat voor soort mensen doen dit?

Er zijn housesitters in alle soorten en maten. Van jonge Digital nomads, die geen eigen huis hebben en op deze manier over de hele wereld reizen en tijdelijk wonen in andermans huis. Tot oudere echtparen die gepensioneerd zijn en op deze manier wat van de wereld willen zien en huizen van andere beheren. Maar ook stelletjes die 1 of 2 keer per jaar hun vakantie op deze manier invullen, door in andermans huis te verblijven.

Dat is het leuke van deze vorm van reizen, niets moet en alles mag (ongeveer dan ;)). Je bepaalt zelf wanneer en waar je een housesit opdracht aanneemt. Heb je helemaal niks met die smerige kou in Nederland en wil je overwinteren in een warm land, be my guest! Je huurhuis hier opgeven om de wereld rond te reizen met een beperkt budget? Housesitten kan voor jou misschien wel de ideale oplossing zijn!

Waar kun je op huizen passen?

Housesit adressen zijn over de hele wereld te verkrijgen. Je kan bijvoorbeeld in het westen van Nederland diverse housesit adressen krijgen tot in Limburg. Maar wat dacht je van bijvoorbeeld van Hawaï?! Er is geen limiet aan de plekken waar je zou kunnen housesitten. Als er ergens op de wereld iemand is die tijdelijk zijn huis verlaat en dit niet onbeheerd achter wil laten in de tussentijd en/of een oppas voor zijn huisdier wil hebben, dan kun jij daar als housesitter terecht! Maak nu een gratis abonnement aan met de code Housesit100!

Waarom passen mensen op andermans huis?

Voor de meeste mensen die housesitter zijn is het een goedkope manier van reizen en op die wijze wat van de wereld te zien. Housesitten is, buiten de toeristische hotels en trekpleisters om, een perfecte manier om je in een ander land in het lokale leven onder te dompelen.

Je kan het alleen doen, maar ook samen met een vriendin of je man. De community van housesitters groeit in een rap tempo, doordat reizen en de drang om de wereld te zien bij steeds meer mensen op hun bucketlist staat. Housesitten is dan een goedkope en eenvoudige vorm om de leukste plekken op de wereld te ontdekken. Vaak  doe je tijdens je housesit periode makkelijk contacten op, doordat de buren of vrienden/familie van de huiseigenaar vaak op de hoogte zijn gesteld van je bezoek.

Word je betaald als housesitter?

De vraag die verreweg het meeste wordt gesteld, word je als housesitter betaald? Over het algemeen niet, maar er zijn uitzonderingen op de regel. Soms vragen huiseigenaren zelfs of je de onkosten van gas, water en elektra gedurende je verblijf wil dekken. Meestal betaal je zelf je reiskosten en verblijf je gratis in het huis. Als je geluk hebt, ligt de koelkast en vriezer vol met lekkers voor de eerste dagen, maar bij andere adressen moet je, net als thuis, gewoon zelf alle boodschappen doen.

Heb jij wel eens op het huis van een ander gepast? Maak nu een gratis abonnement aan met de code Housesit100!

Categorieën: BlogHousesitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *