Waarvoor wordt een housesitter gevraagd?

Gepubliceerd door HouseHub op

Je weet inmiddels wat een housesitter is, maar wat zijn nou de meest voorkomende taken waarvoor huiseigenaren een housesitter vragen? Aan de hand van verhalen van een aantal ervaren housesitters vertellen we je er alles over!

Verzorging van huis, post en/of tuin

Denk je er zelf wel eens bij na, wanneer je op vakantie gaat, dat je huis een groter risico vormt om slachtoffer te worden van een inbraak? In vakantie periodes worden huizen door inbrekers nauwlettend in de gaten gehouden. In sommige delen van Nederland ziet de politie maar liefst een stijging van 350-1.000% in inbraakaangiftes ten opzichte van periodes buiten de vakantie.

Je kunt zelf het nodige doen om het bewoond te laten lijken, maar nog makkelijker is het om iemand te vragen om in jouw huis te verblijven tijdens je afwezigheid. Dit is dan ook een van de meest voorkomende redenen om een housesitter te vragen.

Meestal wordt de housesitter gevraagd om de alledaagse dingen bij te houden, zoals:

  • Post uit de brievenbus halen en netjes verzamelen.
  • Planten in en om het huis verzorgen.
  • Dagelijkse schoonmaak bij gebruik van diverse ruimtes (soms heb je geluk en komt er een schoonmaakster!)
  • Indruk geven dat het huis bewoond is om inbrekers te weren.

Sandra vertelt over haar ervaring:

De huiseigenaren hadden een kat, maar deze was erg zelfstandig. Ze hoofdreden waarom ze wilden dat ik op hun huis paste, was het vochtprobleem. De plek waar hun huis stond had veel last van de vochtige lucht in het klimaat waar ze leefden. Dagelijks de houtkachel stoken was een must om geen schimmelvorming op de muren in huis te krijgen. Geen straf om elke dag voor een lekker warm vuurtje een boek te lezen en te knuffelen met de kat!

cat housesitter

Oppassen op huisdieren

De meeste housesitters worden gevraagd om niet alleen op het huis te passen, maar vooral om veel liefde te geven aan een of meerdere dieren in en om het huis. De keuze voor een pension trekt sommige diereneigenaren niet zo of ze willen hun beestje zo min mogelijk stress bezorgen en daardoor is het praktischer om ze in hun vertrouwde omgeving te laten en een housesitter uit te nodigen.

Yvonne vertelt over haar eerste ervaring met huisdieren:

In een heerlijk huis in het westen van Nederland, mocht ik op een lieve kat en chocolade bruine labrador passen. De kat trok haar eigen plan en daar had ik niet heel veel mee te doen. Zelfs geen kattenbak om te verschonen, want ze deed alles buiten. De lieve labrador was echt een schatje en dwong me bovendien om drie keer per dag het huis uit te gaan en een flinke wandeling door de landelijke omgeving te maken. Een hele aanhankelijke hond, waar ik heel wat uurtjes mee heb geknuffeld tijdens de drie weken dat ik daar verbleef!

Bed & Breakfast ontvangst

De eigenaar van een Bed & Breakfast verdient zelf natuurlijk ook wel eens een break. Om toch de gasten te kunnen ontvangen, wordt er wel eens gebruik gemaakt van de diensten van een housesitter. Hoe tof is dat, want voor velen is dit de ultieme droom! Meestal bestaat zo’n bijzondere housesit uit de volgende taken:

  • Het ontvangen van de gasten en het wijzen van hun kamer, badkamer en de overige voorzieningen.
  • Eventueel het verzorgen van het ontbijt op vaste tijden.
  • Onderhouden van het woonverblijf van de eigenaar.
  • Eventueel de verzorging van een of meerdere huisdieren.

Schoonmaak van de kamers is meestal uitbesteed en hoeft de housesitter niet te doen.

Verzekerings voordeel 

In sommige landen zijn (inboedel)verzekering er niet zo happig op wanneer er wordt ingebroken als je langer dan 30 (of 60) dagen van huis bent. Zij hebben een clausule waarin staat dat dekking bij inbraak komt te vervallen als je gedurende zo’n lange periode je huis onbeheerd achter laat. Het is mogelijk om dekking te kopen voor een leeg huis, maar de prijs van de premie neemt snel toe naarmate het huis langer leeg is. Des te meer reden om een housesitter in te zetten! Veel huiseigenaren kiezen er dan voor om iemand permanent in huis te halen, maar er is ook een snelgroeiende trend om het anders in te richten.

Nieuwe versie: housesitters die niet wonen in het huis, maar regelmatig het huis bezoeken (ook in verband met verzekerings eisen). Dit wordt vooral gevraagd door huiseigenaren die niet iemand permanent in huis willen hebben. Zo wordt er afgesproken dat de housesitter zoveel mogelijk het dagritme aanhoudt van de huiseigenaar, om de indruk te wekken dat het gewoon dagelijks bewoont wordt.

Welke vorm van housesitten trekt jou het meeste aan? Meld je nu aan als housesitter of huiseigenaar op Housesitter Hub.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *