Vliegen met ruimbagage

Gepubliceerd door HouseHub op

Wanneer je niet wil of kan kiezen voor de travel light optie, dan zul je je ruimbagage in moeten checken op het vliegveld van vertrek. Wat komt daar allemaal bij kijken en waar moet je rekening mee houden? Wat mag er wel en niet in? En wat als je afwijkende maten/bagage hebt? Daarnaast zijn we heel benieuwd of jullie voorkeur uitgaat bij het inpakken. Heb je een voorkeur voor een harde of zachte koffer? We delen enkele van jullie antwoorden hieronder.

Wat mag er niet in ruimbagage mee?

Ok, een pistool of een bom zul je zeer waarschijnlijk niet mee nemen op reis (hoop ik!). Maar wat zijn andere producten die niet in jouw koffer mee mogen? Waarmee loop je het risico dat ze je eruit pikken? Enkele voorbeelden voor diverse bestemmingen:

Amerika:

 • Zaden, planten, fruit, loterijkaartjes, zuivelproducten

Singapore:

 • Vuurwerk, drugs, illegaal gekopieerde muziek en software.

Thailand:

 • Namaakartikelen, lokale munten, goederen met de Thaise vlag.

Medicijnen op reis

Je mag niet zomaar alle medicijnen meenemen op reis. Lees je vooraf goed in wat er in het land van bestemming toegestaan is. Zorg altijd voor een medicijnpaspoort. Deze kun je opvragen bij je huisarts of apotheek.

Wanneer je medicatie een verdovende werking heeft (bijvoorbeeld sterke pijnstillers of slaapmiddelen), dan kan het zijn dat het onder de opiumwet valt in het land waar je naartoe reist. Hiervoor dien je een aparte medische verklaring te hebben. Kijk op deze site van CAK om welke medicijnen het gaat, in welke landen en hoe je aan die medische verklaring kan komen.

Rare maten

Heb je bagage met afwijkende maten? Bijvoorbeeld een fiets in een speciale koffer of een basgitaar? Hiervoor hebben ze op elk vliegveld een aparte balie: ‘odd size’ genaamd. Hier kun je deze spullen afgeven voor incheck.

Incheck overige ruimbagage

Je kan bij binnenkomst op een vliegveld altijd ruim van te voren zien bij welke balies je je koffers kunt inchecken. Heb je thuis al online ingecheckt? Dan kun je meestal bij een self service drop off punt terecht. Hierbij staat er vaak een computerscherm met instructies, die print jouw label voor je koffer en vervolgens zet je de koffer(s) in het apparaat die het naar de juiste afdeling vervoert.

Security

Wat mag er wel of niet in jouw koffer? Handig om te weten voordat je hem op de band legt bij de security. Door middel van een röntgen apparaat checken ze de inhoud van je koffer. Normaal gesproken zullen ze je koffer niet openen, tenzij ze met die scan iets verdachts zien, wat ze willen bekijken voordat het jouw vliegtuig in gaat. Wanneer er nog genoeg tijd is, zal het security personeel je omroepen om je te melden. Ze zullen je vragen om zelf je koffer te openen. Is er te weinig tijd in verband met de boardingtijd? Dan zullen ze zelf je koffer openen om te checken of alles ok is.

Antwoorden #teamzachtekoffer

 • Ze wegen minder, dus kun je meer inpakken en het is makkelijker een trap op dragen.
 • Het is rekbaarder, waardoor er meer in past. Daarnaast heeft het vaak meer vakjes aan de voor- en binnenkant.
 • Ik had vroeger een harde koffer, maar die is kapot gevallen bij aankomst in Azie vorig jaar. Ik blijf wel trouw aan Samsonite.
 • Ik zou heel graag voor een harde koffer gaan, maar ik neem al-tijd te veel spullen mee! Daarom is de stretch van een zachte koffer een must voor mij.

Antwoorden #teamhardekoffer

 • Ik heb het gevoel dat ik hier meer in kan doen!
 • Vliegmaatschappijen hebben meer dan eens mijn bagage kapot gemaakt, daarom zweer ik inmiddels bij een harde koffer.
 • Ze zijn moeilijker kapot te krijgen en je bent altijd zeker van de toegestane afmetingen. Ik heb vooral trolleykoffers, maar enige nadeel is wel dat ze zwaar zijn.
 • Ik zweer bij Samsonite. Ze zijn niet goedkoop, maar gaan jaren mee. Zo had ik mijn eerste koffer maar liefst 30 jaar. Dus als je investeert in een lichtgewicht koffer van goede kwaliteit, ben je overall goedkoper uit.
 • Meer ruimte en betere bescherming van mijn spullen.
 • Harde koffers zijn makkelijker schoon te maken.

Wat is jouw favoriet?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *