Tips om te slapen op een vliegveld

Gepubliceerd door HouseHub op

Bij lange vluchten of vluchten waar je heel goedkoop kunt reizen, kan het voorkomen dat je een overstap hebt. En met een beetje pech zit je dan ‘s nachts ‘vast’ op de luchthaven. Te weinig tijd en te veel moeite om een hotel in de buurt te regelen, dus het alternatief is dan slapen op de luchthaven. Hoe je dit zo comfortabel en veilig mogelijk doet? We delen een aantal tips met je!

De beste vliegvelden om te slapen

In het jaarlijkse onderzoek van SiA worden reizigers gevraagd naar hun beste ervaringen op het gebied van slapen op vliegvelden. Hierin nemen ze onder andere mee: comfort, hoe schoon is het, opties om te kunnen eten en natuurlijk hoe slaap het! Hier delen we een overzicht van de beste vliegvelden om te overnachten wereldwijd:

 1. Singapore Changi Airport (SIN). Van gratis ligstoelen tot betaalde slaapcabines.
 2. Seoul Incheon. Speciale rustzones met gevoerde lounges/bedden.
 3. Helsinki Airport (HEL). Met ligstoelen en platte banken in de Kainuu Lounge en sleep pods die per uur te huur zijn.

Vliegvelden waar je liever niet overnacht:

 1. Jeddah King Abdulaziz International Airport, Saudi Arabia (JED). Slecht georganiseerd, vieze toiletruimtes en onbeschoft personeel.
 2. New York City LaGuardia Airport, USA (LGA). Lawaaierig en chagerijnig personeel.
 3. London Stansted Airport, England (STN). Weinig tot geen ruimte om te slapen en als het je lukt valt het personeel je onnodig lastig.

Overnachten op een vliegveld

Morgen vertrek je vanaf je housesit bestemming weer naar huis, maar de weersvoorspellingen geven niet veel goeds aan. Slecht weer zou zomaar kunnen een voorbode voor een vertraagde vlucht kunnen zijn. Met dit in je achterhoofd kun je jezelf alvast voorbereiden op een zo comfortabel mogelijk verblijf op de luchthaven. Neem bijvoorbeeld mee:

 • Opblaasbaar luchtbed. Mooi klein mee te nemen in je tas, maar van onschatbare waarde om heerlijk te slapen!
 • Download wat Netflix series en films, zodat je zonder al je data op die crappy luchthaven wifi te verspillen, toch een paar uur zoet bent.
 • Desinfecterende- of gezichtsdoekjes. Heerlijk om je mee op te frissen bij gebrek aan een douche op de luchthaven.
 • Grote sjaal of klein fleece dekentje. Weegt niks, maar is zo fijn om je even lekker onder te verstoppen voor een paar uurtjes slaap!
 • Oogmasker en oordoppen. Je kunt je met deze eenvoudige hulpmiddelen volledig afsluiten van alle hectiek om je heen.

Wees voorbereid

Niet op alle luchthavens wordt het gewaardeerd dat je een paar uur gaat slapen. Wees er dus op voorbereid dat het luchthaven personeel je kan aanspreken en vragen waarom je daar bent. Wat is de reden dat je niet in een hotel bent gaan slapen? En laat ze het bewijs zien dat je de volgende dag vliegt.

Zorg ook dat je vooraf goed kijkt waar de beveiliging van de luchthaven zich bevindt. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kun je hier heen gaan om je verhaal te doen. Je kunt eventueel ook vooraf aan ze vragen wat een veilige plek is om op de luchthaven te slapen, maar je loopt het risico dat ze aangeven dat het niet mag en dat je een hotel moet opzoeken.

Goede slaapplek

Verken de luchthaven en de verschillende terminals die er zijn. Wanneer je vanuit terminal A vliegt, zou het best kunnen zijn terminal C een betere accommodatie heeft om te slapen. Op luchthavens waar een internationale en een binnenlandse terminal is, is het mogelijk dat de binnenlandse terminal ‘s nachts sluit. Houd hier dus rekening mee!

Ga je slapen, zorg dan dat je in de buurt van andere reizigers ligt. Houd waardevolle spullen dichtbij je (arm of been eroverheen) of zorg dat ze het niet mee kunnen nemen, zonder dat jij er wakker van wordt. Dus ritsen naar jou of de muur gericht. Een trucje kan ook nog zijn om het lipje van de rits naar binnen te doen. Dit vertraagt het proces, maar maakt het openen niet onmogelijk. Check altijd of je (een deel van) je spullen in een bagageruimte kunt plaatsen (tegen betaling).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *