Pinnen in het buitenland

Gepubliceerd door HouseHub op

Je staat op het station in Londen en je wil een ticket kopen naar je volgende bestemming. Bankpas wordt geweigerd….shit, wat nu? Het is je misschien al eens overkomen in het buitenland. Je moet een trein halen of boodschappen afrekenen, maar je bankpas werkt ineens niet. En als het pinnen lukt, moet de je dan mét of zónder conversion geld opnemen? Wij helpen je op weg!

Niet overal pinnen

We zijn zo gewend om in Nederland even onze pinpas te gebruiken om te betalen, dat we er vaak niet eens over na denken dat dit niet overal vlekkeloos gaat met diezelfde pas. Zo stond Yvonne bijvoorbeeld op Waterloo station in Londen om een treinticket te betalen, maar werkte haar kaart niet. Bij navraag bleek dat Maestro niet werd geaccepteerd bij de ticketautomaten. Gelukkig bleek er een verdieping lager een ATM (pinautomaat) die alle soorten bankpassen accepteerde, zodat ze geld kon opnemen om cash af te rekenen.

Om dit soort situaties te voorkomen, kan het slim zijn om vooraf wat cash mee te nemen op reis in de valuta van het land dat je bezoekt. Dan zit je er nooit om verlegen. In Duitsland kun je bijvoorbeeld lang niet overal pinnen, dus check dit voordat je ergens gaat eten of neem altijd voldoende cash mee.

In Europa hebben we er 2 soorten pinpassen die worden gebruikt: Maestro (MasterCard) en V-Pay (Visa). Hier in Nederland is Maestro de grootste speler, maar in andere landen is dit juist V-Pay. Zo kun je bijvoorbeeld in Canada wel pinnen met beide passen, maar niet in winkels en horeca betalen met Maestro. Toch handig om dit soort zaken voor je reis even uit te zoeken. Of te zorgen voor een tweede betaalmiddel met V-Pay of een creditcard.

Pinnen mét of zónder conversie

Sta jij ook altijd vertwijfeld te kijken naar het scherm, wanneer je in het buitenland pint? ‘With conversion’ of ‘without conversion’? Kies altijd voor de laatste optie, without conversion. Als je kiest voor ‘with conversion’ dan gaat de bank waar je pint je valuta omrekenen en dat zijn nou niet altijd de meest gunstige tarieven, want dit is hoe zij geld verdienen! Wanneer je voor de andere optie kiest, zal jouw bank een eerlijk tarief rekenen.

Kaart instellen

Wanneer je buiten Europa op reis gaat, moet je je bankpas activeren voor dat werelddeel. Bij de Rabobank kun je dit bijvoorbeeld heel eenvoudig doen via de app.

Zo kun je bijvoorbeeld de maximale dagopname instellen (wel fijn, mocht je pas gestolen worden, dan wordt niet je hele bankrekening leeg getrokken). Maar hou er ook rekening mee dat je wellicht een wat groter bedrag nodig kan hebben, wanneer je een auto ter plaatse gaat huren. Vaak kun je ook de periode instellen, dus dan stopt de mogelijkheid om geld op te nemen in dat werelddeel automatisch.

Met een creditcard kun je meestal wel overal terecht. Houd er alleen wel rekening mee dat dit (veel) extra kosten met zich meebrengt. Beperk het gebruik dus alleen tot het hoognodige als je kosten wil besparen.

Overige tips

  • In landen waar ze met een andere munteenheid werken dan de euro, kun je bij een pinautomaat kiezen voor betaling in euro’s of in de lokale valuta. Betalen in vreemde valuta is meestal goedkoper dan in euro’s.
  • Betalen in vreemde valuta in het buitenland is vaak goedkoper dan het vooraf bestellen van vreemde valuta in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *