Pak deze Nederlandse Unesco locaties mee tijdens je housesit

Gepubliceerd door HouseHub op

In 1972 werd er een werelderfgoedverdrag opgesteld om erfgoed van unieke en universele waarde voor de mensheid beter te bewaren voor de generaties die na ons komen. En daar zitten een paar pareltjes bij! Eerder deelden we al een aantal locaties bij onze zuiderburen met je, maar in Nederland kun je ook een paar toffe hotspots vinden.

Droogmakerij de Beemster

Dit is een staaltje Nederlands vakwerk waar we in de wereld bekend om staan. Het droogleggen van land en beschermen van onze gebieden tegen het wassende water. Omdat het water steden bedreigde, hebben ze een 42 kilometer lange dijk met een ringvaart gebouwd. Met behulp van ruim 40 windmolens is het gebied vervolgens leeg gepompt. En dat was dus al in 1612! Het land werd gebruikt voor de landbouw. Je vindt de Beemster polder in Noord-Holland.

Ir. D.F. Woudagemaal

Dit is het grootste stoompompstation dat ooit is gebouwd en het is zelfs nog in werking vandaag de dag! Ook dit is een echt stukje Neerlands trots, waarbij het beschermen van het land en de inwoners tegen de enorme kracht van het water voorop stond. In Friesland kun je dit bouwwerk bewonderen.

Molens van Kinderdijk-Elshout

Een van de meest bekende trekpleisters voor toeristen in ons land; de 19 molens van Kinderdijk. Ze draaien nog steeds en zijn oorspronkelijk gebouwd in de middeleeuwen, om, je raadt het al, het water in en om ons land onder controle te houden. Deze functie hebben ze inmiddels niet meer, maar mochten onze huidige moderne middelen uitvallen, dan kunnen ze alsnog worden ingezet. Je vindt de molens in Zuid-Holland.

Schokland

Dit waterrijke natuurgebied, waar men in de prehistorie al woonde, was eerst een schiereiland. In de 15e eeuw werd het een eiland en in 1859 werden de eilandbewoners geëvacueerd vanwege het opkomende water. Toen men in 1940 startte met de inpoldering van de Zuiderzee (IJsselmeer), werd er weer een stuk land herwonnen.

Stelling van Amsterdam

En je raadt het al, ook dit Unesco bouwwerk heeft met water te maken. Maar dit keer zetten ze het in als defensie muur. In 1883 startten ze met de bouw van deze stelling. Met behulp van maar liefst 45 bewapende forten werd het midden van Nederland beschermd tegen een invasie. In de tweede wereldoorlog bleek dit niet meer voldoende te zijn en zijn de forten verlaten.

17e eeuwse grachtengordel van Amsterdam binnen de Singelgracht

Wie kent ze niet, onze beroemde Amsterdamse grachtengordel? Het is gebouwd aan het einde van de 16e eeuw om het stadsdeel uit te kunnen breiden. Dit was namelijk eerst moerasland en met behulp van drooglegging en de aanleg van het grachten netwerk, ontstond de stad zoals we het tegenwoordig kennen. Een voorbeeld van stedelijke uitbreiding voor de rest van de wereld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *