Pak deze Belgische Unesco locaties mee tijdens je housesit

Gepubliceerd door HouseHub op

In 1972 werd er een werelderfgoedverdrag opgesteld om erfgoed van unieke en universele waarde voor de mensheid beter te bewaren voor de generaties die na ons komen. En daar zitten een paar pareltjes bij! Vandaag delen we een aantal locaties bij onze zuiderburen met je!

België

Grote markt Brussel

Een plein uit de 17e eeuw vol met prachtige gebouwen en fijne terrasjes. Het opvallende is dat de gebouwen veel verschillende architecturale stijlen heeft, maar dat het toch een mooi geheel vormt. De Nedermarckt, zoals het oorspronkelijk heette, is een uitting van de succesvolle handelsstad die Brussel in Noord-Europa vertegenwoordigde.

Foto: Maarten Timmermans

Grote mijnbouwsites in Wallonië

Dit prachtige stuk geschiedenis is een feestje voor de (hobby)fotografen onder ons. Wat een toffe industriële shoots kun je hier doen! Er zijn 4 van dit soort sites en samen zijn ze zo’n 170 km lang. Er waren er honderden, maar dit zijn de best bewaarde kolenmijnen uit de 19e en 20e eeuw in België.

Foto: Marcel Musil

Historisch centrum van Brugge

Verblijf je een tijdje in Brugge, verdiep je dan eens in de geschiedenis van het historische centrum. Met de veelal Gotische stijl is dit een stad die als Middeleeuwse nederzetting goed bewaard is gebleven in zijn oorspronkelijke vorm. Het is ook een stad waar veel bekende schilders hun opleiding hebben gedaan.

Foto: Damien Roué

Onze Lieve vrouwekathedraal in Doornik

Deze Notre dame oftewel One Lieve vrouwekathedraal in Doornik werd 19 jaar geleden opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst. Dit enorme bouwwerk van maar liefst 134 meter lang is heeft een eigen tentoonstelling en een 3D documentaire. De schatkamer, waar zilverwerk, wandtapijten en andere stukken uit de 14e en 15e eeuw liggen, is het hele jaar te bezoeken.

Foto: VISITFLANDERS

Plantin Moretus museum

In Antwerpen vind je deze statige tuin bij het gebouw dat tot 1867 in functie bleef als drukkerij en uitgeverij. Antwerpen was in de 16e eeuw de belangrijkste stad in de ontwikkeling van de typografie. Ze hebben hier een grote collectie van oude drukapparatuur, een grote bibliotheek en schilderijen, zoals een van Rubens.

Foto: Wolfgang Staudt

Vlaamse begijnhoven

In de 13e eeuw werden deze Begijnhoven opgericht. Omheinde gemeenschappen voor Begijnen, vrouwen die hun leven aan God wijden, zonder zich terug te trekken uit de maatschappij. Deze Begijnhoven zouden hen voorzien in hun geestelijke en materiële behoeftes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *