Kerst in het buitenland

Gepubliceerd door HouseHub op

Wil je met Sinterklaas en/of kerst even lekker weg en misschien zelfs wel stiekem aan de verplichtingen ontkomen, ga dan vooral de grens over en kijk hoe ze daar hun eigen tradities rondom de feestdagen hebben.

Noorwegen

Laat je rond kerst per ongeluk een kerstbal vallen, laat die scherven dan maar even liggen. Ze geloven hier namelijk dat heksen en geesten in deze periode op zoek zijn naar bezems om op rond te kunnen vliegen. Bij alle Noren zijn de bezems dus goed opgeborgen rond de kerst.

Oostenrijk

We vragen ons een beetje af of de kinderen in Oostenrijk deze traditie zelf wel leuk vinden…Krampus, vooral bekend in de Alpiene regio’s, is een duivels figuur die rond 5 december kinderen de stuipen op het lijf wanneer ze stout zijn geweest. De vele Krampus-clubs organiseren gezamenlijk een Krampusläufe, een feestelijke parade.

Mexico

Het had zo een Guinness book of records poging kunnen zijn. In het zuiden van Mexico, in Oaxaca, hebben ze de ‘Nacht van de radijs’. Zo’n 100 deelnemers gaan die nacht een radijs van zo’n halve meter te lijf met als de mooiste uitsnede te creëren en zo in de krant te komen en €750,- te winnen. Een heilige maagd Maria of een dier, de Mexicanen draaien er hun hand niet voor om.

Catalonië

In de regio waar onder andere Barcelona ligt hebben ze een soortgelijke Sinterklaas traditie als wij kennen. Hier komt op 8 december Tió de Nadal langs. De naam van deze goedheiligman is afgeleid van El Caganer (de kakker), een bekend beeldje van een hurkende, tja eh kakkende man. Tió de Nadal is een houten stronk met rode cape. Een beetje zoals de kinderen bij ons een wortel in de schoen doen die ze zetten, geven de kinderen in Catalonië Tió de Nadal eten en als dank ‘poept’ hij cadeautjes.

Categorieën: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *