Hoe bereid je je als huiseigenaar voor?

Gepubliceerd door HouseHub op

Wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een housesitter om op jouw huisdier(en) en huis te passen wanneer jij weg bent, dan is het goed om wat zaken voor te bereiden.

Wat moet je als huiseigenaar weten?

Om te weten wat voor type housesitter je zoekt, is het handig om wat feiten te verzamelen.

  • Hoeveel huisdieren zijn er aanwezig om te verzorgen?
  • Zijn er andere werkzaamheden, zoals het bijhouden van de tuin, die tijdens jouw afwezigheid moeten doorgaan?
  • Heeft een huisdier speciale behoeftes waar de housesitter ervaring in dient te hebben?
  • Staat de woning in een afgelegen gebied en dient de housesitter eigen vervoer te hebben?
  • Kan de housesitter gebruik maken van vervoer die bij het huis hoort (denk aan een fiets of auto. Check hiervoor eerst je verzekering).
  • Vind je het belangrijk dat het een stel/echtpaar is in verband met het aantal huisdieren of is een gezin niet handig in jouw huis?

Oproep plaatsen

Nu je de belangrijkste feiten op een rijtje hebt, kun je de oproep gaan plaatsen. (Vanaf 22 april kun je ook op onze site een oproep plaatsen. We hebben nog enkele plaatsen vrij voor een gratis account voor de rest van 2019!) Vermeld hierbij uiteraard de data vanaf wanneer je vertrekt en eventueel de dag ervoor wanneer je het prettig vindt om de housesitter al iets eerder te ontvangen om wat zaken uit te leggen in en om het huis. En de dag dat je weer terugkomt. Voeg enkele foto’s toe van het huis en je huisdier(en) met een omschrijving van de verwachtingen en eventuele speciale behoeftes.

Kennismaking

Er zullen vast diverse reacties komen en hieruit kun je vaak al een eerste selectie maken. Wil je een ervaren housesitter, bekijk dan de referenties die ze heeft toegevoegd. Staan deze nog niet vermeld, vraag hier dan gerust om. Plan ook met 2 of 3 housesitters uit je selectie een telefoongesprek of skype-/facetimegesprek. Het is belangrijk om elkaar wat beter te leren kennen en beiden een goed gevoel te hebben. Je haalt tenslotte iemand die je niet kent in huis, dus deze eerste fase is enorm van belang. De meeste platformen, inclusief Housesitter Hub, dienen niet als screeningsbureau. Wij vinden het vooral belangrijk dat je zelf kennismaakt en de vragen stelt die voor jou belangrijk zijn.

En als het voor jou belangrijk is om eerdere huiseigenaren te bellen of mailen over hun ervaring met de housesitter die jij op het oog hebt, doe dat dan vooral.

Overeenkomst

Yes, je hebt een fijne match gevonden, gefeliciteerd! Tijd om alle contactgegevens uit te wisselen, telefoonnummer, e-mailadres, zodat je tot de start van de housesit af en toe in contact kunt blijven. Zeker wanneer dit de eerste keer is dat je een housesitter over de vloer krijgt, kan die aanloop best spannend zijn.

Om wat meer zekerheid te creëren, hebben we een voorbeeld overeenkomst voor je gemaakt. Hierin kun je de belangrijkste afspraken met de housesitter vastleggen. Let op: dit is geen juridisch document. Het dient als voorbeeld en kan naar wens worden aangepast.

Enkele tips

Ter afsluiting nog enkele tips vanuit de ervaring van diverse housesitters:

  • Creëer een handleiding waarin de belangrijkste namen, telefoonnummers (dierenarts, familieleden in geval van nood, dichtsbijzijnde apotheek, supermarkt, etc) en instructies voor je huisdier(en) staan vermeld. Mail dit naar de housesitter en zorg voor een geprinte versie in huis wanneer de housesitter komt.
  • Geef bij de housesitter aan of je tijdens je afwezigheid op de hoogte wilt blijven door middel van een mail/whatsapp (met foto) van je huisdier.
  • In het overgrote deel van de housesits betaalt de housesitter zelf voor de vervoerskosten/ticket naar de locatie.
  • Het is fijn als er, in ieder geval, voor de eerste dag eten/drinken in huis is voor de housesitter. De overige kosten qua boodschappen zijn over het algemeen voor de housesitter.

We wensen je alvast een fijne en zorgeloze reis. Mocht je ergens over twijfelen en wil je advies, mail ons vooral info@housesitterhub.nl. We denken graag met je mee!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *