9 tips voor solo reizende vrouwen

Gepubliceerd door HouseHub op

Zijn al je vrienden gesetteld en zitten ze met kids thuis? Of heb je zelf een relatie, maar heb je af en toe gewoon de behoefte om er alleen op uit te gaan?

Of je nou de knoop al hebt doorgehakt of je bent nog niet zover, wanneer je voor het eerst solo op reis gaat kun je met een aantal zaken rekening houden.

Travel light

Wil je een koffer een rugzak én handtas mee? Bedenk je eerst of er veel en ver gelopen moet worden. Je moet dit namelijk allemaal alleen mee gaan zeulen! Dus wees kritisch bij het inpakken. Dat scheelt niet alleen een zere rug, maar ook irritaties en geld in het geval van een vliegreis. Check deze tips om in de échte travel light vibe te komen.

De eerste dagen

In je eentje reizen kost net even wat meer energie dan wanneer je samen met iemand reist. Jij moet zelf checken welke gate je moet zijn op het vliegveld. Op het treinstation zul je zelf je route moeten uitstippelen en je kaartjes moeten kopen. En vergeet die halte niet!

Zorg er daarom voor dat je de dag van aankomst op je housesit geen verplichtingen hebt, behalve kennis maken met de huiseigenaar en huisdieren. Overleg eventueel vooraf of je mee kan eten, wanneer je rond etenstijd bij de woning aankomt. Dat scheelt weer geld en tijd! Eerst even lekker tot rust komen.

Zeker meenemen

Omdat je alleen bent is er niet altijd iemand in de buurt om een mooie foto van je te maken, kan een selfiestick of tripod voor je camera of telefoon erg handig zijn. Op de tripod kun je de timer functie van je camera/telefoon gebruiken om alsnog een shot van jezelf met dat prachtige uitzicht te maken. Ben je niet bang dat een ander er met je telefoon of camera vandoor gaat, dan kun je natuurlijk altijd een voorbijganger lief aankijken.

Geef niet teveel info

Raak je aan de praat met iemand die je wellicht niet helemaal vertrouwt, zeg dan dat je wacht op een vriend. Dat maakt je net wat minder kwetsbaar. Zorg dat je zelfvertrouwen uitstraalt door je schouders recht te houden en open je omgeving in te kijken. Dit zorgt ervoor dat je niet angstig overkomt, waardoor mensen makkelijker de kans zien om straatverkoperstrucjes op je te proberen of je zakken te rollen.

Notitieboekje

Vind je het spannend om alleen ergens te gaan lunchen of dineren? Neem een notitieboekje mee met een pen, zodat je tijdens het eten wat te doen hebt. Schrijf je verslag van die dag bijvoorbeeld op of de levenslessen die je deze reis hebt geleerd.

Bankpassen

Stel dat je je bankpas kwijtraakt, of hij wordt ingeslikt in een bankautomaat. Wanneer je alleen bent heb je geen reisgenoot, vriend of ouders waar je op terug kan vallen. Zorg daarom ruim vóór je reis, dat je een extra bankpas van je eigen rekening bij je bank aanvraagt. Deze neem je mee op reis, maar bewaar je in een andere tas/koffer dan de andere bankpas. En tijdens je housesit, bewaar je deze op een veilige plek in huis wanneer je op pad gaat. Zo heb je altijd een back-up om op terug te vallen.

Laat je niet gek maken

Er zullen mensen in je omgeving zijn die reageren vanuit hun eigen angst, wanneer ze horen dat je solo op reis gaat. “Is dat niet gevaarlijk?” of “Doe je wel voorzichtig?” zijn zinnen die je gaat horen, dus wen er maar vast aan. Wat hierbij goed is om je te realiseren is dat dit de angsten van diegene zijn. Niet van jou. Hoe goed ze het ook bedoelen. Want lopend door het centrum van Rotterdam kun je net zo goed beroofd worden. Of onder een bus komen. Vertrouw dus, net als thuis, gewoon op je eigen gevoel en laat de angsten van anderen je niet beïnvloeden. Lees je in of er wijken zijn waar je misschien niet ‘s avonds alleen als vrouw moet lopen. En pas gewoon goed op je spullen, net zoals in Nederlandse steden.

Houd je spullen bij je

Zorg dat je altijd zicht hebt op je koffers en tassen. Ook wanneer je bijvoorbeeld in een taxi springt, houd alles zoveel mogelijk bij je. Er zijn bijvoorbeeld landen waar taxichauffeurs handige betaaltrucjes uithalen bij hun klanten, door je koffer in de kofferbak achter te houden tot je een belachelijk hoog bedrag betaald wat je niet had afgesproken. Maar ook in een restaurant of café, neem je spullen mee wanneer je naar de wc gaat. Houd eventueel je plaats bezet door er een sjaal neer te leggen, maar niet je tas met waardevolle spullen.

Soms voel je je eenzaam

En dat is ok. Bij de meeste vrouwen komt dit vaak in het begin van de reis. Je twijfelt of je hier wel goed aan hebt gedaan, want alle nieuwe prikkels komen tijdens die eerste dagen keihard binnen. Zoek wat afleiding, ga even lekker Netflixen of loop een rondje met de hond en knoop een praatje aan met een local. Of trakteer jezelf op heerlijke lunch die eigenlijk niet erg gezond of goedkoop is. Een beetje troost aankoop helpt je humeur vast wel de goede kant op 😉 Geef jezelf een paar dagen om te acclimatiseren en rond te kijken. Dan ebt dit gevoel vanzelf weg.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *