10 cultuur gewoontes die je vooraf moet weten

Gepubliceerd door HouseHub op

Niet alle gewoontes die wij in Nederland kennen, zijn hetzelfde in andere landen. Dus heb je een housesit in het buitenland, check dan even onderstaande cultuur verschillen!

Alvast gefeliciteerd he!

Wij Nederlands hebben hier nog wel eens een hand je van, om iemand bijvoorbeeld de dag voor zijn of haar verjaardag alvast te feliciteren als je diegene de dag erna niet meer spreekt. In landen zoals Duitsland en Rusland wordt dit gezien als een slecht voorteken. Hiermee vervloek je diegene en lopen ze het risico om door kwade geesten voor hun verjaardag gedood te worden. En dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben!

Beledig niet het koningshuis in Thailand

In Nederland zijn we gewend dat je alles maar kunt reopen, op straat en online. In Thailand is dat wel anders. Daar is respect juist heel belangrijk. En de vrijheid van meningsuiting is daar dan niet altijd meer leidend. Vind jij iets van het koningshuis in Thailand? Hou dat dan liever voor je! Dit kan je namelijk een fikse straf opleveren. En dat kan al in de vorm van een gevangenisstraf, wanneer je een like geeft op een afkeurend Facebookbericht over het koningshuis!

Eet nou eens niet je bord leeg!

Laat jij wel eens wat liggen op je bord? In China is het een goed teken als je dit doet. Zij zien dit namelijk als een bevestiging dat ze je voldoende hebben geserveerd. Het is voor de Chinese bevolking zelfs onbeschoft als je je bord helemaal leeg hebt. Ook is het heel normaal om je  complimenten over het eten te uiten door een boer te laten na de maaltijd. Toch even vreemd de eerste keer.

Hand schudden met links

In landen waar veel Hindoe gemeenschappen leven, zoals Indonesië, is het goed om te weten dat zij hun linkerhand gebruiken om hun billen schoon te maken na een toiletbezoek. Daarom is het in hun ogen onbeschoft om je linkerhand aan te bieden bij een kennismaken of het bedanken van iemand. Gebruik dus altijd je rechterhand, dan zit je altijd goed!

Geen klinkende glazen in Hongarije

Wij Nederlanders proosten graag, maar in Hongarije wordt dit niet gewaardeerd. Het klinken van glazen, doen de Hongaren denken aan de verloren veldslag van 1849. Want de Oostenrijkers vierden hun overwinning toen met klinkende glazen bier. Dus hoor je ‘Egészségedre’, oftewel proost in het Hongaars, hou je dan in!

Thumbs up

Bij ons is je duim opsteken heel normaal. Dat doen we als we iets prima vinden. Maar dit gebaar  wordt in Islamitische landen, en delen van Griekenland en Sardinie, gezien als sexueel en beledigend. Even twee keer nadenken dus, voordat je je duim opsteekt.

No kissing in Noorwegen

In vergelijking met de Noren zijn wij Nederlands best intiem met de mensen om ons heen. In Noorwegen kennen ze namelijk weinig persoonlijk contact. Noren zijn behoorlijk gesteld op hun persoonlijke ruimte. Zelfs bij een goede vriend of een familie beperken ze aanraken tot een minimum. Gewoon een handdruk en laat die drie kussen maar zitten.

Niet knuffelen in het openbaar

Lekker romantisch over straat in Indonesië? Misschien toch even over nadenken, want het is daar niet gebruikelijk om in het openbaar genegenheid voor elkaar te tonen. Kussen, knuffelen of gewoon hand in hand lopen wordt daar gezien als iets dat je eigenlijk alleen in je eigen huis doet. Dat is trouwens ook zo met agressief gedrag, maar we raden je dat eigenlijk op elke plek af, ook binnenshuis!

Beledigingen in het buitenland

Maak jij wel eens het gebaar van de ‘Devil Horns’ (wijsvinger en pink omhoog)? Dan is het goed om te weten dat dit in meerdere landen als een belediging opgevat kan worden. In Italië, Brazilië, Spanje of Portugal betekent dit dat zijn vrouw hem heeft bedrogen, wanneer je dit achter de rug van een man doet. Zo kun je onbedoeld in een redelijk ongemakkelijke situatie belanden!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *